Αρχική Σελίδα : Διατροφή & Υγεία :
Μεσογειακή Διατροφή

Η ‘Μεσογειακή Διατροφή’ αναφέρεται στην παραδοσιακή  διατροφή των ευρωπαϊκών λαών της Μεσογείου, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο κατά την δεκαετία του 50. Η διατροφή αυτή, χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, γαλακτοκομικών και υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά όπως το ρύζι και τα  σιτηρά με τα προϊόντα τους (ψωμί και ζυμαρικά). Αντίθετα, η κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η κύρια μορφή λίπους είναι το ελαιόλαδο.

Η αξία της ‘Μεσογειακής Διατροφής’ αναδείχθηκε μετά από έρευνα σε 7 χώρες (Φινλανδία, Η.Π.Α., Ολλανδία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία και Ελλάδα) τη δεκαετία του 50 που ξεκίνησε ο Αμερικανός επιστήμονας Keys. Από τους παραπάνω λαούς, οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, και η σχετικά υψηλή ποσότητα λιπαρών από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, συνδυαζόμενα με την αυξημένη σωματική δραστηριότητα (εργασία στο ύπαιθρο) έχουν  ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων σχετιζομένων με τη διατροφή ( καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, διαβήτης και άλλα εκφυλιστικά).


H ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πουθενά αλλού η απόλαυση και η διατροφική αξία δε θα μπορούσαν να συνδυαστούν καλύτερα, παρά σε ένα ζεστό, λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών. Εύκολα στο μαγείρεμα, υπέροχα στη γεύση αλλά και με μοναδικά πλεονεκτήματα, τα ζυμαρικά δίκαια έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε όλο τον κόσμο. Διατηρούνται για μεγάλο διάστημα, μαγειρεύονται πανεύκολα και προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες, με λίγες θερμίδες, όταν συνδυαστούν με απλές σάλτσες, με λαχανικά, ψαχνό κρέας, ψάρια ή άπαχα τυριά.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει επικρατήσει στο διεθνές επιστημονικό προσκήνιο, ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι πιο υγιεινή από τη δυτική και σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη μακροβιότητα.

Τα ζυμαρικά, καθώς αποτελούν  αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής μπορούν να καταναλώνονται άφοβα γιατί προέρχονται από τα σιτηρά, που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας.
Ο μύθος ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν έχει καταρριφθεί καθώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν περισσότερο από τα άλλα φαγητά. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι σύνθετοι και αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, ενώ οι πρωτεΐνες  τους είναι περισσότερες από ότι σε άλλους  ανταγωνιστικούς υδατάνθρακες (ρύζι  ή πατάτες). Για το λόγο αυτό τα ζυμαρικά συνιστώνται ιδιαίτερα στους αθλητές, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Η Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει ξεκινήσει την παραγωγή βιολογικών ζυμαρικών και ζυμαρικών ολικής αλέσεως. Τα βιολογικά ζυμαρικά ‘ΗΛΙΟΣ’ παράγονται από 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου βιολογικής γεωργίας. Με απόλυτο σεβασμό στον τελικό καταναλωτή, παράγονται με ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων ή άλλων χημικών ουσιών που βλάπτουν την υγεία ή το οικοσύστημα.

Όσον αφορά στα ζυμαρικά ‘ΗΛΙΟΣ’ ολικής αλέσεως, η ποσότητα των φυτικών ινών είναι ιδιαίτερα υψηλή, περίπου 10% σε εδώδιμες ίνες. Έτσι συμπληρώνουν το καθημερινό πιάτο με βιταμίνες (Β1,Β2), ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο και φώσφορο και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ηλιομαγειρέματα...

Σπαγέτι 6 ολικής με Καπνιστό Σολωμό & Βότκα

Δείτε περισσότερα...more

 
Δείτε όλες τις συνταγές...more
Μειώνουμε τις μετακινήσεις με το Ι.Χ. χρησιμοποιώντας τα Μ.Μ.Μ.


Kiddo

 
Εκτύπωση Σελίδας
Αποστολή Σελίδας
Copyright © 2023 HELIOS - All Rights Reserved
Βιομηχανία Ζυμαρικών "ΗΛΙΟΣ", ΠΑΝΑΓ.ΣΠ.ΔΑΚΟΣ ΑΒΕΕ,
11ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας Μεταμόρφωση 14451, Αττική
ελλα-δικα-μας   Powered by Osmium™
Creative Marketing S.A.