Παστίτσιο γάστρας με κριθαράκι
Προετοιμασία: 40´ Ψήσιμο: 30´ Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ:
- 400 γρ. κριθαράκι χονδρό ΗΛΙΟΣ
- 80 γρ. βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο ή τρανς
- 500 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή μαϊντανού)
- ½ φλιτζ. τσαγιού σκληρό τυρί Δανίας τριμμένο
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 400 ml γάλα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό. Ρίχνω τον κιμά, δυναμώνω τη φωτιά και τον σοτάρω για 4 - 5 λεπτά και ανακατεύω ζωηρά και ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο κιμάς να κομματιαστεί καλά, να αλλάξει χρώμα και να γίνει ελαφρώς τραγανός. Προσθέτω τις κομμένες ντομάτες με τα υγρά τους, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, την κανέλα, τη ρίγανη και 200 ml νερό. Ανακατεύω καλά και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω τον κιμά για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω την κανέλα και ρίχνω το δυόσμο (ή το μαϊντανό). Ανακατεύω καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες βρασμού της συσκευασία του, μέχρι να γίνει «αλ ντέντε». Το στραγγίζω καλά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς μία βαθιά γάστρα, ρίχνω εκεί το κριθαράκι, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά. Ισιώνω την επιφάνεια. Ρίχνω τον κιμά και τον απλώνω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Σε ένα μπολ ρίχνω το κορν φλάουρ και προσθέτω λίγο κρύο γάλα. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνω το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Προσθέτω το μίγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο τυρί. Ανακατεύω καλά και απλώνω την κρέμα επάνω στον κιμά. Ψήνουμε το παστίτσιο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.
Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη
Υπέροχη πρόταση παστίτσιου στη γάστρα, με την υπογραφή της αγαπημένης μας Ντίνας. Τα ζυμαρικά συνολικά, αλλά και πιο ειδικά το χονδρό κριθαράκι παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών της οικογένειας Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Ο κιμάς παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξία και σίδηρο, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ισχυρού μυϊκού συστήματος. Οι διατροφικές ιδιότητες του πιάτου συμπληρώνονται με την παροχή σπουδαίων αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως είναι το λυκοπένιο της ντομάτας και η αλυσίνη του σκόρδου. Και οι αυτές ουσίες αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε κινδύνους που προέρχονται από την έκθεση του οργανισμού σε οξειδωτικούς παράγοντες. Το γάλα που χρησιμοποιείται στη συνταγή, όπως και το σκληρό τυρί Δανίας, βοηθούν στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου για την καλή υγεία των οστών. Το βούτυρο προσθέτει στο θρεπτικό αποτέλεσμα τη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D και βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά. Υπέροχη γεύση και μοναδικές διατροφικές ιδιότητες!
| |
|
Καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα σε ιονιστές και κλιματιστικά και για εξοικονόμηση ενέργειας.
|
|