Πορτοκαλόπιτα
ΥΛΙΚΑ:
- 240γρ. ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ ΗΛΙΟΣ
- 2 πορτοκάλια (όχι κερωμένα)
- 230γρ. ζάχαρη
- 180ml ηλιέλαιο
- 2 σφηνάκια λικέρ πορτοκάλι ή 2 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ.γ. μπεικιν παουντερ
- 2 αυγά
- 125γρ. αλεύρι
- 75γρ. αμύγδαλο φιλέ
- Λίγο νερό
- ροδέλες πορτοκαλιού κομμένες στη μέση για το γαρνίρισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ:
- 400 ml. Νερό
- 500 γρ. Ζάχαρη
- 200ml χυμό πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20'. Αφαιρούμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες. Τα πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός και προσθέτουμε λίγο νερό. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τον πολτό πορτοκαλιού και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το μπεικιν παουντερ, τη σόδα και το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1’-2’. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160ºC για περίπου 40' μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Αφαιρούμε από το φούρνο, βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Όταν λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Διακοσμούμε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο φιλέ και μισή ροδέλα πορτοκαλιού.
TIP:
Καλό είναι όταν φτιάχνουμε συροπιαστά γλυκά να τα ετοιμάζουμε την προηγούμενη που θα τα σερβίρουμε ή αρκετές ώρες πρίν ώστε να έχει απορροφηθεί σωστά το σιρόπι και να έχει «σταθεί» το γλυκό.