Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Τα βράζουμε 1-2’ λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού και τα στραγγίζουμε. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το απάκι και προσθέτουμε σταδιακά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κολοκυθάκι, τον αρακά και τη λιαστή ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε τα χωριάτικα μακαρόνια με 2 κουταλιές από το νερό που έχουν βράσει. Τα αφήνουμε λίγο στο τηγάνι ανακατεύοντας ελαφρά ώστε να ομοιογενοποιηθούν και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και αρκετή ρίγανη. Τα σερβίρουμε ζεστά γαρνίροντας με τριμμένο χαλούμι.