Αρχική Σελίδα : Εταιρεία :
Λίγα λόγια για τα ζυμαρικά

ΖΥΜΑΡΙΚΑ!!! Ένα από τα περισσότερo διαδεδομένα είδη διατροφής σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.  Αποτελούν μαζί με το ψωμί, το ρύζι και άλλα δημητριακά τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία θεωρείται από τους πλέον υγιεινούς τρόπους διατροφής στον κόσμο. 

Στην χώρα μας ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ζυμαρικών ανά άτομο είναι περίπου 10,4 κιλά, με τους γείτονες μας τους Ιταλούς να κρατούν τα ηνία αφού καταναλώνουν 26 κιλά ανά άτομο ετησίως, ενώ ακολουθούν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας με 13 κιλά, οι Τυνήσιοι με 11,9 και οι Ελβετοί με 9,7 κιλά (πηγή: Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ζυμαρικών UN.A.F.P.A. 2011).

Αλήθεια όμως, τι ξέρουμε για την Ιστορία τους;

Είναι γεγονός ότι η καταγωγή των ζυμαρικών έχει πολλές αντιφάσεις όπως και αρκετά μυθολογικά στοιχεία.

Στην Ελληνική Μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς, είχε κατασκευάσει ένα εργαλείο για να φτιάχνει κορδόνια από ζύμη (τα πρώτα μακαρόνια).

Το όνομα των μακαρονιών, πιθανόν να προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη ‘μακαρία’. Αυτή ήταν η προσφορά που οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τοποθετούν στους τάφους των νεκρών και αποτελείτο από λάδι, κρασί και αποξηραμένα προϊόντα από αλεύρι.

Επίσης το ρωμαϊκό ‘λαγκάνουμ’, ή το αρχαιοελληνικό ‘λάγανον’ παραπέμπουν στα σημερινά λαζάνια.

Όμως ο πιο διαδεδομένος μύθος για την καταγωγή των ζυμαρικών είναι ότι ο Μάρκο Πόλο τα έφερε στην Ιταλία από την μακρινή Κίνα στα τέλη του 13ου αιώνα, κάτι το οποίο αρνούνται οι Ιταλοί αφού θεωρούν ότι η χώρα καταγωγής των ζυμαρικών είναι η Ιταλία. Υπάρχουν βέβαια και αναφορές ότι εκτός από τους Κινέζους οι Ετρούσκοι και οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει τα ζυμαρικά τον 4ο με 6ο π.Χ. αιώνα.

Η μεγαλύτερη άνθιση παραγωγής ζυμαρικών πραγματοποιείται τον 18ο αιώνα στη Νάπολη, όπου άπλωναν τα μακαρόνια σε ξύλινες βέργες και τα άφηναν να στεγνώσουν στον ήλιο σε κάθε γωνιά της πόλης. Τα συνδύαζαν με πιπέρι και τυρί και τα έτρωγαν με τα δάκτυλα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η παραγωγή αυτοματοποιείται με την ίδρυση των πρώτων βιομηχανιών  ζυμαρικών, ενώ στον 20ο αιώνα  εξαπλώνεται η κατανάλωσή τους  σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ηλιομαγειρέματα...

Τρομπέτες με καρύδι,μαϊντανό και γκοργκοντζόλα

Δείτε περισσότερα...more

 
Δείτε όλες τις συνταγές...more
Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και όχι κάτω από τρεχούμενο νερό.


Gluten Free

 
Εκτύπωση Σελίδας
Αποστολή Σελίδας
Copyright © 2023 HELIOS - All Rights Reserved
Βιομηχανία Ζυμαρικών "ΗΛΙΟΣ", ΠΑΝΑΓ.ΣΠ.ΔΑΚΟΣ ΑΒΕΕ,
11ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας Μεταμόρφωση 14451, Αττική
ελλα-δικα-μας   Powered by Osmium™
Creative Marketing S.A.