Αρχική Σελίδα : Διατροφή & Υγεία : Ηλιομαγειρέματα : Συνταγές από τη σεφ Ντίνα Νικολάου :
Πρασοχυλοπιτάκι γκρατινέ

Προετοιμασία: 30´
Ψήσιμο: 25´
Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γρ. χυλοπίτες «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», ΗΛΙΟΣ
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 6 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε χονδρές ροδέλες
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 γρ. τυρί μπλε τυρί Δανίας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά,
  • 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • ελάχιστο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα πράσα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Προσθέτω ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Ανακατεύω για 1 - 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω ½ φλιτζάνι νερό και μαγειρεύω για 5 λεπτά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν πολύ καλά και να στεγνώσουν καλά από τα υγρά τους. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω κατά μέρος.
Βράζω τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Το στραγγίζω καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Μεταφέρω τις στραγγισμένες χυλοπίτες σε ένα μέτριο ταψί, προσθέτω τα σοταρισμένα πράσα και το μπλε τυρί και ανακατεύω καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνω τα υλικά στο ταψί. Τέλος, πασπαλίζω με την τριμμένη μοτσαρέλα, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνω για 20 λεπτά. Μετά γυρίζω τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ψήνω για άλλα 5 λεπτά, ώστε το τυρί να ροδίσει.


Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Ιδανική πρόταση για εκείνους που επιθυμούν να ενισχύσουν την ανοσοποιητική τους προστασία! Στη συνταγή αυτή περιλαμβάνονται άφθονες φυτικές ίνες για σωστή γαστρεντερική λειτουργία! Επιπρόσθετα, παρέχεται πληθώρα επιμέρους αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι οι βιταμίνες C και Ε, οι οποίες προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Οι θρεπτικές ιδιότητες αυτής της γευστικής πρότασης ενισχύονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Το βιολογικό χυλοπιτάκι είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα ενισχύουν το μεταβολισμό. Τέλος, η προσθήκη μοτσαρέλας, μπλε τυριού Δανίας, κρέμας γάλακτος light και αγελαδινού βούτυρο στην συνταγή ενισχύει απόλυτα την απόδοσή της σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με την αποτελεσματική θωράκιση του αμυντικού συστήματος. Μία πολύ θρεπτική και παράλληλα υπέροχη συνταγή!

Ηλιομαγειρέματα...

Ριγατόνι με πολύχρωμα λαχανικά και κοτόπουλο

Δείτε περισσότερα...more

 
Δείτε όλες τις συνταγές...more
Μέχρι να έρθει το ζεστό νερό στη βρύση, συλλέγουμε το κρύο και το χρησιμοποιούμε για πότισμα.


Gluten Free

 
Εκτύπωση Σελίδας
Αποστολή Σελίδας
Copyright © 2023 HELIOS - All Rights Reserved
Βιομηχανία Ζυμαρικών "ΗΛΙΟΣ", ΠΑΝΑΓ.ΣΠ.ΔΑΚΟΣ ΑΒΕΕ,
11ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας Μεταμόρφωση 14451, Αττική
ελλα-δικα-μας   Powered by Osmium™
Creative Marketing S.A.