Αρχική Σελίδα : Διατροφή & Υγεία : Ηλιομαγειρέματα : Συνταγές από τη σεφ Ντίνα Νικολάου :
Θαλασσινά σπαγέτι με πικάντικες γαρίδες

Προετοιμασία: 15´
Μαγείρεμα: 18´
Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. σπαγέτι 6 ολικής άλεσης ΗΛΙΟΣ
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
  • 500 γρ. γαρίδες μικρές, καθαρισμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω τα σπαγέτι αλ ντέντε. Κρατάω ½ φλιτζάνι από το νερό που έβρασα τα ζυμαρικά και τα σουρώνω.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τη 1 πιπεριά Φλωρίνης και την πιπερίτσα τσίλι και σοτάρω για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα και το νερό που έβρασα τα ζυμαρικά. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 6 λεπτά. Ρίχνω τις γαρίδες και βράζω για 3 λεπτά ακόμη.
Προσθέτω το τυρί κρέμα και τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύω για να λιώσει το τυρί και να «βραχούν» τα σπαγγέτι από τη σάλτσα.
Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω την δεύτερη πιπεριά και φρέσκο θυμάρι. Σερβίρω αμέσως.


Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία υπέροχη συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας με σπουδαία διατροφική αξία. Τα σπαγέτι ολικής άλεσης είναι πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα ενισχύουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, παρουσιάζουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σημαίνει ότι προκαλούν ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρονται φιλικότερα μεταβολικά, σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά. Παράλληλα, οι γαρίδες προσφέρουν πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σημαντικών λιπαρών όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις, όπως στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, περιέχουν εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και μαγγάνιο. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα έμμεσα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Μέσω των γαρίδων και γενικότερα όλων των θαλασσινών θα ενισχύσετε την πρόσληψη σε βιταμίνη Α, για ένα υγιές δέρμα και μαλλιά. Η παρουσία του αγελαδινού βουτύρου και του φρέσκου τυριού κρέμα «απογειώνει» όχι μόνο γευστικά τη συνταγή, αλλά και θρεπτικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους στη ζωτική βιταμίνη D και σε ασβέστιο για ισχυρά οστά. Ο συνδυασμός των δύο αυτών θρεπτικών συστατικών περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και παράλληλα ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό.

Ηλιομαγειρέματα...

Ντομάτες γεμιστές με κουσκουσέ,ρίγανη και φέτα

Δείτε περισσότερα...more

 
Δείτε όλες τις συνταγές...more
Ελέγχουμε συχνά τα υδραυλικά μας για τυχόν διαρροές.


Ολικής

 
Εκτύπωση Σελίδας
Αποστολή Σελίδας
Copyright © 2023 HELIOS - All Rights Reserved
Βιομηχανία Ζυμαρικών "ΗΛΙΟΣ", ΠΑΝΑΓ.ΣΠ.ΔΑΚΟΣ ΑΒΕΕ,
11ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας Μεταμόρφωση 14451, Αττική
ελλα-δικα-μας   Powered by Osmium™
Creative Marketing S.A.