Αρχική Σελίδα : Διατροφή & Υγεία : Ηλιομαγειρέματα : Συνταγές από τη σεφ Ντίνα Νικολάου :
Χυλοπίτες Βελούχι με κεφτεδάκια και σάλτσα ντομάτας

Προετοιμασία: 30´
Αναμονή: 1 ώρα
Μαγείρεμα: 30´
Μερίδες: 6

ΥΛΙΚΑ:
Για τις χυλοπίτες

  • 500 γρ. ρουμελιώτικες χυλοπίτες Βελούχι, ΗΛΙΟΣ
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • Γραβιέρα τριμμένη, για το σερβίρισμα
  • Φρέσκο δυόσμο (φύλλα), ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα

Για τα κεφτεδάκια

  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, από σπάλα
  • 300 γρ. χοιρινό κιμά, από μπούτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη και στυμμένη ή ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 25-30 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή 800 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη, ξερή
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω τους κιμάδες, το μετρημένο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί ή τη φρυγανιά, τα αυγά, τη ρίγανη, το δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνω καλά για 5 λεπτά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
Πλάθω περίπου 45-50 κεφτέδες και τους βάζω σε ένα ταψί. Ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζω τους κεφτέδες σε μικρές δόσεις, αποφεύγοντας να βάλω πολλούς, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και οι κεφτέδες δεν θα γίνουν τραγανοί. Όταν ροδίσουν καλά, τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνω τις ντομάτες, τη ρίγανη, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι. Βράζω τη σάλτσα για 15-20 λεπτά μέχρι να μελώσει. Ρίχνω τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα και ανακατεύω απαλά.

Χυλοπίτες: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις χυλοπίτες να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζω και τις διατηρώ ζεστές. Επαναφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνω το βούτυρο να κάψει μέχρι να γίνει καστανό. Ρίχνω τις χυλοπίτες και ανακινώ την κατσαρόλα για να αλειφθούν με το καμένο βούτυρο.
Αδειάζω τις χυλοπίτες σε μια μεγάλη πιατέλα και σκορπίζω τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και σκορπίζω λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο. Σερβίρω αμέσως.

Ηλιομαγειρέματα...

Χρυσή σπαγγετίνη με αρνάκι

Δείτε περισσότερα...more

 
Δείτε όλες τις συνταγές...more
Χρησιμοποιούμε τη λειτουργία αυτόματης αποσύνδεσης του υπολογιστή, όταν αυτός μένει αδρανής.


Kiddo

 
Εκτύπωση Σελίδας
Αποστολή Σελίδας
Copyright © 2018 HELIOS - All Rights Reserved
Βιομηχανία Ζυμαρικών "ΗΛΙΟΣ", ΠΑΝΑΓ.ΣΠ.ΔΑΚΟΣ ΑΒΕΕ,
11ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας Μεταμόρφωση 14451, Αττική
ελλα-δικα-μας   Powered by Osmium™
Creative Marketing S.A.