Κριθαράκι λαχανικών ΗΛΙΟΣ και τραγανός γαύρος
Προετοιμασία: 20´
Μαγείρεμα: συνολικά 30´
Μερίδες: 6-8
ΥΛΙΚΑ:
Για το κριθαράκι
- 500 γρ. κριθαράκι λαχανικών, ΗΛΙΟΣ
- 1400 ml καυτό ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον γαύρο
- 700 γρ. γαύρο φρέσκο
- 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
- Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- Αλάτι
Για το κράμπλ
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χοντροτριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Για τον γαύρο: Πλένω καλά το γαύρο, αφαιρώ τα κεφάλια και τα εντόσθια. Ανοίγω στη μέση και αφαιρώ το κόκκαλο, αφήνοντας τα φιλέτα ενωμένα. Βάζω τα φιλέτα σε ένα σουρωτήρι, αλατίζω και αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Αλευρώνω τα φιλέτα και τα τηγανίζω για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρω σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Για το κριθαράκι: Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζω και σοτάρω μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά. Ξεκινάω να ρίχνω τον καυτό ζωμό σε δόσεις προσθέτοντας μόνο όταν έχει απορροφήσει την προηγούμενη ποσότητα ζωμού. Ακολουθώ δηλαδή την τεχνική του ριζότο. Μαγειρεύω μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να είναι σπυρωτό. Αλατοπιπερώνω και αποσύρω από τη φωτιά.
Για το κραμπλ: Βάζω σε ένα τηγάνι το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω τα ψίχουλα του ψωμιού και το σκόρδο και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Συναρμολόγηση: Σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζω το 1/3 της ποσότητας από το κριθαράκι. Πασπαλίζω με λίγο κράμπλ και στρώνω το 1/3 από τα φιλέτα του γαύρου. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνω με μια δόση κράμπλ. Σερβίρω αμέσως.