Κατσικάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουσκουσέ
Προετοιμασία: 1 ώρα Μαγείρεμα: 25´-30´ Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ. κουσκουσέ ΗΛΙΟΣ
- 1½ κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
- 1200 ml καυτός ζωμός κρέατος ή λαχανικών
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
- 4-5 γαρύφαλλα, ολόκληρα
- 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ (μαροκινό μίγμα μπαχαρικών ή της Βορείου Αφρικής – Αν δεν το βρείτε μπορείτε να αναμείξετε σε ίσες ποσότητες, τα βασικά του μπαχάρια που είναι κύμινο, κάρδαμο, μαραθόσπορο, κανέλα, πιπερόριζα)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), κομμένο σε ροδέλες
- 100 ml πετιμέζι
- ½ ματσάκι μάραθο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Πλένω καλά το κρέας το στεγνώνω με χαρτί κουζίνας και το τοποθετώ σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το ρας-ελ-χανούτ, σκορπίζω τα γαρύφαλλα και ραντίζω με λίγο από το ελαιόλαδο. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφαιρώ το κρέας και αφήνω μέσα τα ζουμάκια του. Ρίχνω το κουσκουσέ, τον καυτό ζωμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και ανακατεύω καλά. Επαναφέρω το κρέας μέσα στο ταψί. Βάζω στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 25-30 λεπτά μέχρι το κουσκουσέ να απορροφήσει τα υγρά και να ροδίσει το κρέας. Κάθε 10 λεπτά ψησίματος, ανοίγω το φούρνο και με μια κουτάλα ανακατεύω το κουσκουσέ. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμύδια και το πράσο και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνω με το πετιμέζι και αποσύρω από τη φωτιά. Βγάζω το φαγητό από το φούρνο, σκορπίζω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και σερβίρω.
| |
|
Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
|
|